Den perfekta färgen för landstället

Så väljer du färg

Färger är något som vi alla har åsikter kring och känner olika inför. En del färger förmedlar lugn, andra inbjuder till ett kreativt skapande. Vilken nyans som passar bäst till ditt hus går inte att avgöra bara utifrån färgprover i butiken, du behöver se hur färgen tar sig uttryck på en större yta för att bilda dig en korrekt uppfattning. När det gäller att välja rätt färg till ditt landställe handlar det inte enbart om tycke och smak, utan även om i vilken miljö huset ligger och färgen på de andra husen i omgivningen.

Klassisk röd stuga

Smälta in eller sticka ut?

Om ditt sommarställe ligger i skogen vill du kanske att det ska smälta in i naturen, då kan du med fördel välja att måla huset brunt. För att huset ska upplevas som brunt behöver färgen vara i en murrig nyans. Blandar du in röda toner kommer din fasad att upplevas som röd. Likadant om gula nyanser blandas med den bruna färgen, då kommer det gula att ta över. Röda små stugor har en lång tradition i Sverige och den mest klassiska rödfärgen kommer från Falu koppargruva. Det är ett fint val som aldrig blir omodernt, välj gärna att måla knutarna i en annan nyans än vitt för att få en mjukare övergång från fasadfärgen.

Vitt är inte vitt

Hur ser en vit nyans ut? Det är en fråga som har många olika svar, vitt kan gå både i en varmare gul ton och en kallare blå nyans. En helt vit obruten nyans kommer att uppfattas som något blåaktig på ditt hus, för att ögat ska se färgen som kritvit behöver den ha blandats med lite gult i sig. Vita stugor passar bäst i öppna fält och vid havet, i ett skogsparti blir ett vitt hus väldigt utmärkande. Ett bra tips när du ska välja nyans är att åka omkring och titta på andra hus och stugor. Ser du då någon färg som du gärna skulle vilja måla ditt hus i är ett tips att inte vara rädd för att knacka på och fråga ägarna om vilken nyans de har använt.

Ifall du behöver flera tips på hur du vill renovera ditt landställe, så skulle jag tipsa om bomäster som har flera bra artiklar om renovering. Mycket inspiration utlovas.