5 saker att tänka på när du målar om dina köksluckor

mala-omAtt renovera hela köket är ofta en ganska stor och omständlig process, som dessutom kostar en hel del pengar. Många gånger kanske det inte är något fel på planeringen av köket, men du känner ändå för en förändring. Då kan det vara en god idé att måla om köksluckorna. Det är relativt enkelt, går snabbt och kan bidra med en stor förändring till köket. Du hittar tips på hur du gör på HenkesMålartips.se. Man brukar säga att köket är hemmets hjärta och naturligtvis förtjänar hjärtat lite extra omtanke. Det är naturligt att ytorna i köket slits, och med hjälp av färg kan de snart bli som nya igen.

HenkesMålartips.se – steg för steg till nygamla köksluckor

När du har bestämt dig för att måla om dina luckor och lådor i köket, är det dags att börja med underarbetet. Här avgörs hur bra ditt färdiga resultat kommer att bli, och därför ä
r det viktigt att vara noggrann. Lyft av luckorna och skruva av beslagen och gångjärnen, då blir det enklare och du kan börja med att tvätta rent luckorna. Torka luckorna väl och om du även vill byta ut dina gamla beslag måste du spackla för de gamla skruvhålen. Hur du gör det kan du läsa om på bomaster.se. När spacklet har torkat märker du ut var de nya hålen ska sitta samt borrar ut dem.

Dags att måla

När det är dags att börja måla ska du ha valt ut en halvblank färg. Matta nyanser passar inte i ett kök, eftersom de är svårare att hålla rena från smuts och fett. Om du vill måla luckan någon nyans ljusare än den varit tidigare, är det bra att grundmåla två gånger. Därefter lägger du på ytfärgen. Är luckan dekorerad med lister ska du alltid börja måla runt omkring luckan, och avsluta målningen i mitten. Det kan vara bra att ha en lite mindre pensel till lister och eventuell dekor, en så kallad anstrykare. Till större partier eller om luckorna är helt släta kan en vanlig bred pensel eller roller användas. Vänta till färgen har torkat innan du skruvar i beslagen och sätter upp luckorna igen.